Mitt yrkesliv

Mitt Yrkesliv

Jag började mitt yrkesliv som chef för ett familjerådgivningscenter i Saarland. Förutom vardagliga ungdomsvårdsfrågor kom jag för första gången i mitt liv i kontakt med komplexa trauman och frågor som sexuellt våld i familjer. Detta problem väckte allt mer mitt intresse och jag började forska inom detta område vid sidan av min fortbildning.


Efter 5 år bytte jag till en specialmottagning för psykosomatiska och psykiska sjukdomar. På kliniken i Grönenbach i Allgäu träffade jag återigen människor som behövde hjälp för att klara av traumat som orsakats av sexuella övergrepp. Många kvinnor och män pratade för första gången om sin känslomässiga smärta i samband med sexuellt våld. På kliniken lärde jag mig mycket om konsekvenserna av detta våld.


Det dröjde inte länge innan jag bestämde mig för att fortsätta min forskning inom området komplexa trauman och sexuellt våld. 1989 öppnade jag en psykoterapeutisk mottagning i Memmingen i Allgäu och studerade samtidigt vid universitetet i München, där jag fick möjlighet att forska vidare inom det området.


I slutet av denna forskning skrev jag en doktorsavhandling och en bok om män som sexuellt misshandlar barn. Den här boken heter: "Kärlekens lögn" och påpekar att förövare (förutom psykiskt sjuka våldsförbrytare) ofta har den inre övertygelsen att de skulle älska barn. Enbart denna förvirring leder till psykologiska problem hos offren och kvarstår i vuxen ålder.


Efter att ha flyttat till Sverige öppnade jag min privata praktik i Köpmanholmen i Västernorrland och arbetade med bland annat ett lokalt traumacenter.


De senaste åren - speciellt under Corona-pandemin - har jag specialiserat mig på onlineterapi.