BRA ATT VETA

BRA ATT VETA

viktiga länkar

VAD MAN VET  - VAD MAN SKA VETA


LÄNKAR TILL DIVERSE ARTIKLAR och BÖCKER


Innehållsförteckning

A

1. Stroke

2. Autogen träning

3. MUSIK SOM TERAPI

4. Avslappning PMA

5. FÖRHÅLLANDET MED EN PSYKOPAT

VAD KAN MAN HÖRA OCH TITTA PÅ  


LÄNKAR OCH  DIVERSE FILMER ELLER MUSIK


Innehållsförteckning

B

1. STROKE

2. MUSIK som terapi

3. MINDFULNESS

4. Kännslor - FOTO

FRÅN TEXT A1 - TEXT A50


TEXT A1

stroke:

https://www.vetenskaphalsa.se/hur-ser-livet-ut-efter-en-stroke/


TEXT A2

Praktisera AUTOGEN TRÄNING Avslappning


Rekommendation 2 till 3 gånger om dagen ungefär femton  minuter. Du kan också över i sängen när du har bestämt dig att sover efter övningen. Använder Hörlurar så att du behöver inte tar av de efter övningen.


Övning avslappning och vila 


Kroppshållning


Syftet med denna övning: förberedande övning till avkoppling. 

Vanligtvis över man när man sitter. Så du använder bäst en stol med armstöd, där du kan vila armarna. Annars kan armarna vila på låren. Du blunda och säger till dig själv ord som följer nedan i själva övningar


Tillbakadragandet 

är en fast, oumbärlig del av varje träningssession. Du måste återfå medveten kontroll över din kropp i slutet av en övning. Annars skulle du känna dig lätt/vinglig och ha svårt att hitta tillbaka till vardagen.


Öva tillbakadragandet under den första veckan tillsammans med TUNGövningen. Det är snart en självklarhet för dig att slutföra varje träningspass med det.


Det finns bara ett undantag där du kan göra det utan att dra dig tillbaka: om du tränar i sängen innan du sover.


Såhär gör du: 


Knäpp händerna flera gånger och öppna dem igen.

Sträck och böj armarna flera gånger, räta ut överkroppen. Andas in och ut tre gånger djupt och hörbart. 

Öppnar ögonen. ÖVNING NR 1 

Tyngdkänsla

Syftet med denna övning: avslappning av musklerna. 

Du tänka eller säger till dig själv: 


”Jag är ganska lugn”

”Min högra arm är angenäm tung.” 


Tanken är att du verkligen uppleva den tyngd, men utan tvång. Efter några dagar kommer båda armarna att känna sig tunga och efter en vecka eller så blir det hela kroppen. Då behöver du bara säger: TUNG

Efter det kan du slappna av  hela kroppen omedelbart genom att du bara säger TUNG


ÖVNING NR  2

Känsla av värme

Syftet med denna övning, blodcirkulations kontroll. 

På samma sätt som i föregående övning, föreställa du dig att högra arm är mycket varmt. Värme betyder att blodkärlen blir större och blodflödet blir mer. 


”Jag är ganska lugn”

”Min högra arm är angenäm tung.” 

”Min högra arm är angenäm varm.” 


ÖVNING NR 3

Reglering av hjärtslag

Syftet med denna övning: att göra hjärtslag regelbundet och tyst. 

Du säger till dig sjålv: ”Mitt hjärta slår regelbundet  och lugn” Du kan njuta av den lugna, regelbundna hjärtslag som en fin upplevelse. 

”Jag är ganska lugn”

”Min högra arm är angenäm tung.” 

”Min högra arm är angenäm varm.” 

”Mitt hjärta slår regelbundet och lugn” ÖVNING NR 4 

Reglering av andning

Syftet med denna övning: gör andningen lugnt och regelbundet. 

Den är inte avsedd att tvinga din andning genom räkning eller något, att vara långsam och tyst. Du säger något som. ”DET ANDAS MIG”,  Det ska betyder att du INTE andas själv, att något utanför dig andas.  Därför kan du också säger: ”Det andas mig utan ansträngning”


”Jag är ganska lugn”

”Min högra arm är angenäm tung.” 

”Min högra arm är angenäm varm.” 

”Mitt hjärta slår regelbundet och lugn” 

”Andningen är angenäm, regelbunden och lugn. Det andas mig.”


ÖVNING NR 6 

Kylning av pannan - kan man göra - men behövs inte i början


Syftet med övningen: total sinnesfrid i kropp och huvud. 

Du behöver inte säger något till dig själv. Du föreställer dig att det ligger en kylig trasa på pannan, sådan trasa som man använder när man har feber.


”Jag är ganska lugn”

”Min högra arm är angenäm tung.” 

”Min högra arm är angenäm varm.” 

”Mitt hjärta slår regelbundet och lugn” 

”Andningen är angenäm, regelbunden och lugn. Det andas mig.”

” En kylig vind går över pannan.” ”Det är angenäm frisk.”


PÅ SLUTET - när man kan ALLA ÖVNINGAR


Efter du kan detta bra, kan du inleder övningen så här:


HELA MIN KROPP ÄR LUGN - JAG ÄR LUGN 

HELA MIN KROPP ÄR TUNG - JAG ÄR TUNG

HELA MIN KROPP ÄR VARMT - JAG ÄR VARMT

MITT HJÄRTA SLÅR REGELBUNDET OCH LUGN

DET ANDAS MIG

EN KYLIG VIND FINNS PÅ PANNAN.

RO KOMMER UTAN ANSTRÄNGNING


TEXT A3

Musik som terapi

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/02/19/musik-paverkar-var-hjarna-pa-flera-olika-satt-vilken-lat-gor-dig-glad


TEXT A4

Progressiv muskelavslappning (PMA)


Dra upp axlarna och släpp dem sedan: en av övningarna i progressiv muskelavslappning


Vi är förmodligen alla bekanta med fenomenet: när vi är koncentrerad på jobbet eller hemma, tenderar vi att ofrivilligt spänna upp musklerna. Dra up huvudet, biter ihop tänderna, knyt händerna i nävarna är typiska stressreaktion, som antagligen också hände hos våra förfäder: Muskeltonen ökar, du förbereder dig för att fly från ett hot eller för att avvärja en angripare.


När stress blir ett permanent tillstånd kan det bli ett problem. "Många har glömt hur de kan uppleva ökad spänning i vardagen, de är döva för det”.  Att lära sig progressiv muskelavslappning skapar en känslighet för det aktuella spänningstillståndet, skillnaden mellan avkoppling och spänning kan kännas igen.”


Spänd - och släpp loss


Metoden utvecklades av den amerikanska doktorn Edmund Jacobson för hundra år sedan. 

Principen är enkel: i korta enheter dras enskilda muskelgrupper åt varandra från topp till tå i några sekunder, sedan släpper du och känner av det lossna tillståndet. Vanligtvis bör spänningen pågå mellan fem och tio sekunder, avslappningsfasen mellan 30 och 45 sekunder. Specifika övningar inkluderar att knyta knytnävarna, att skissa ögonen, dra axlarna till öronen, dra in magen eller böja tårna - följt av att lossa det valda muskelområdet.


Det finns nu en hel del böcker, cd-skivor eller appar för självinlärning, men att komma igång är lättare för många under sakkunnig vägledning.


Spänd först, släpp sedan: vad som låter så enkelt kan ha en tydlig effekt på kroppen: "Muskeltonen minskar, hjärta och andningsfrekvens och blodtrycket minskar mätbart, känslan av inre lugn fungerar som en motståndare i stress- och smärta eller sömnlöshet.


På lång sikt kan psyken också dra nytta av muskelavslappning: Progressiv betyder framsteg och den gradvisa avslappningen av muskelspänning kan också frigöra mentala blockeringar. Att kunna sätta din kropp och själ i ett avslappnat tillstånd även under stress - när du behärskar den här lektionen kommer du att kunna hantera trycket mer avslappnad i framtiden. När det gäller befintliga psykiska sjukdomar som panikattacker eller depression bör emellertid progressiv muskelavslappning endast användas efter samråd med läkaren och med medicinskt eller terapeutiskt stöd.


Progressiv muskelavslappning: tips för nybörjare


Alla som är nya med progressiv muskelavslappning bör träna regelbundet. "I inlärningsfasen skulle jag rekommendera 20 till 30 minuter om dagen - runt kvällen innan du lägger mig,"


Ju mer man arbetar med och slappnar av olika muskelgrupper, desto mer vänjer man sig på processen. "Det blir en ritual och detta skapar en neural koppling," 

"Din hjärna kan programmeras att slappna av, så att säga, genom att upprepa vissa formler som" knyta din högra knytnäve - och släpp den igen "." Bekväma kläder, ett trevligt inomhusklimat, mjuk musik eller lugnande doftoljor kan dessutom stödja effekten.


TEXT A5

Förhållande med en psykopat


Hur vet du att du har en relation med en psykopat?

Följande texter är en översättning från engelska av Joseph Carters 20 varningssignaler


Introduktion


Det viktigaste självförsvaret mot psykopatiska förförare är att känna igen de tidiga varningssignalerna. Så du kan avsluta förhållandet tidigt; förhoppningsvis innan du har tagit någon allvarlig skada. Den amerikanska psykologen Dr. Joseph Carver har sammanställt en lista som inkluderar de tidiga symptomen på ett farligt förhållande till en psykopat. 


Han använder begreppet ”looser" (ungefär "nit") för psykopater. ["Looser" står inte bara för psykopater utan också för andra människor som kontrollerar, manipulerar och missbrukar på ett patologiskt sätt.]


Inte alla tecken på psykopatisk förförelse är uppenbarligen negativa. Men även symptomen som verkar positiva (som omedelbar vidhäftning, överdriven uppmärksamhet, smicker och gåvor) är faktiskt negativa. Man kan konstatera också att loosern inte behöver ha alla de symtom som anges nedan för att vara farliga. Faktum är att tre av dessa symtom redan indikerar ett potentiellt skadligt förhållande. Allt över tre indikerar inte bara troligt, utan en viss skada.


Carver börjar med att definiera looser: ”En looser är en typ av partner som gör mycket social, känslomässig och psykologisk skada i en relation .


Följandeinspelningar som kommer så småningom  är ett försök att beskriva looserns egenskaper. Den är utformad för att hjälpa både män och kvinnor att identifiera potentiellt skadliga förhållanden innan de har lidit allvarlig emotionell eller fysisk skada.


De 20 varningstecken i ett förhållande med en psykopat


1 Psykopat - varningstecken nummer ett

”Looser" kommer avsiktligt att skada dig. ”

Om han (eller hon) träffar dig bara en gång, vänder din arm, drar i ditt hår, sparkar dig, stöter på dig eller skadar dina personliga tillhörigheter, lämnar honom," råder terapeuter. Missbruk ökar vanligtvis med tiden, med frekvensen och svårighetsgraden av incidenterna. T.ex till en början kritiserade han sin partner, följt av förolämpningar, sedan kom till fysiskt våld och hamnade med (förmodligen) mord. Det är mycket viktigt att efterlämna en looser med det minsta tecknet på våld (till och med verbal aggression).


2 Psykopat -  varningstecken nummer två

Omedelbar koppling och uttryck för kärlek. 

”Looser,” har bara ytliga känslor och kopplingar till andra. Något som kan göra en looser attraktiv för dig är hur snabbt han (eller hon) säger "Jag älskar dig" eller hur snabbt han vill gifta sig med dig. Efter bara några veckor med att lära känna varandra säger han att du ärhans/hans livs kärlek, att han/hon vill vara vid din sida för evigt och att han/hon vill gifta sig med dig. Du kommer att få gåvor, höra många löften, få varm uppmärksamhet och se vänliga gester. ”Om han/hon avslöjade sina sanna ansikten tidigt i ett förhållande, skulle de inte få partners. Psykopater litar mycket på romantik. I början av ett förhållande badar de sina "målobjekt" med smicker, löften och gåvor. Även om de ofta byter partner, koncentrerar de all sin energi på de mest önskvärda målobjekten. Detta tydliga positiva tecken faktiskt är negativt. Det är en indikation på känslornas ytlighet och inte kärlekens djup. Normala, friska människor genomgår en lång process att lära känna varandra eftersom det finns så mycket som står på spel. En extremt kort förståelsesfas är alltid ett tecken på falska känslor. Och dessa möjliggör senare att looser kan avsluta förhållandet så snabbt som han startade det. Så lätt och så snabbt som han hade bundit sig till någon, lossade han sig snabbt från dem för att vara fri för sin nästa erövring.


3 Psykopat - varningstecken nummer tre

Skrämmande temperament 

Förr eller senare avslöjar han sitt heta humör. Han börjar använda indirekt våld (t.ex. slå han demonstrativt på väggen eller kastar föremål) innan han börjar trycka ner eller slå sin partner. De fysiska utbrotten mot livlösa föremål är ett form av hot. Med sådant beteende visar han sina offer att han kan göra samma sak mot dem. Sådana utbrott påverkar också att partnerna vänjer sig steg för steg.


4 Psykopat - varningstecken nummer fyra

Radera ditt självförtroende. 

I allmänhet föredrar looser korta affärer. Men de finns också långsiktiga relationer för att få djupare kontroll över sitt "målobjekt". 

Det är nästan omöjligt att kontrollera starka människor med tydliga gränser och hälsosamma självkänslor.  Hennes styrka måste försvinna så småningom. 

Från början är det smicker, men sedan kommer smärtande kritik. När psykopater har sina väl valda partners under kontroll sätter de ner henne för att mala hennes självförtroende. Han  korrigerar “hela tiden dina minsta misstag. Så du känner dig alltid under observation och dum. De får dig att känna att du alltid gör något fel ... Detta ständiga gnagande på ditt självförtroende ger honom vidare möjlighet att behandla dig dåligt. Du känner att du förtjänar det.  


5 Psykopat - varningstecken nummer fem

Separera dig från din omgivning. 

I naturen isolerar rovdjur sitt byte från flocket så att de kan attackera och äta dem bättre. Det är exakt vad psykopater gör med sina offer. De isolerar sina partners från sina vänner, kollegor och familjer. Det kan han göra t.ex. genom öppen kritik eller genom att kontrollera efter sina partner när de träffas med andra. Looser fruktar att dina vänner och familj kan påverka dig eller ha negativa åsikter om hans beteende ... Eftersom du vill undvika verbal straff, förhör och övergrepp kommer du så småningom att inse att det är bättre att inte prata med familj och vänner. Du drar dig tillbaka från familj och vänner.


6 Psykopat - varningstecken nummer sex

Den "äklig-trevlig cirkel". 

Om psykopater alltid är onda och våldsamma, skulle de förlora sina partner. De beskriver ständigt en cirkel: från äklig till trevligt till äklig och trevlig osv. Cirkeln börjar när de medvetet är skadliga och äkliga. De kan verbalt sårar dig, förbanna dig eller hota dig för en bagatell. Och nästa dag är de plötsligt trevliga och gör alla de små saker som de gjorde i tiden från förhållandes början. ”Vänlighetsperioden leder till att  du som hans offer håller fast vid förhållandet. De har fel hopp om att hitta den "magiska nyckeln". Den magiska nyckeln är utformad för att hålla psykopaten trevlig. Men det finns ingen magisk nyckel. Psykopaten återgår alltid till sitt sanna, fula jag. det dåliga beteendet ökar med tiden och varar längre. De fina ögonblicken minskar, men fortsätter att att har sitt syfte: offret förblir instängd i hennes önskemål och hopp. 

”Du håller ut och hoppas med varje gemensam god cykel att det är den sista. Han fortsätter att säga mycket dåliga saker om dig och de människor som betyder något för dig. Detta gnagar i sin tur till din självrespekt och självförtroende. ”


7 Psykopat - varningstecken nummer sju

Det är alltid ditt fel. 

Psykopater accepterar aldrig skylden för sina onda gärningar. De förnekar uppenbara fakta och skyller på sina offer. Deras logik fungerar så här: Jag gjorde det inte, men även om jag gjorde det, skulle du ha förtjänt det. 

Han tar aldrig, aldrig riktigt ansvar för sitt beteende. Det är alltid någon annans fe


8 Psykopat - varningstecken nummer åtta

Han har panik vid tanken på att bli övergiven. 

Psykopater måste ha allt under kontroll i sina liv, särskilt deras relationer. Om han hittar en bättre ersättare, kan han lämna henne i en blixt snabbt aktion - helt hjärtlös, ofta utan ord. Men de blir väldigt arga när platserna byts och de blir  lämnas av sina partner. Han får panik när hon tänker gå. Män som misshandlae sina partner bryter ofta ihop och gråter när de hotas att bli övergivna. De tigger, lovar att ändra sig och lovar äktenskap / resor / gåvor ... Om kvinnan är i hans grepp igen, blir det tre gånger svårare  nästa gång att fly från förhållandet. 


9 Psykopat - varningstecken nummer nio

Inga aktiviteter utanför hemmet

Psykopater övervakar och spårar sina "mål". De misstänker ständigt att andra människor (inklusive deras partner) är lika manipulativa, lumska och skrupelfria som de själva. Även om de regelbundet bedrägar sina partner (ofta med otaliga sexpartners) tenderar de att plågas av rädsla för att de kommer kunde också luras av deras fruar. Därför kommer han att kontrollera dig och kontrollera var du är och vem som är med dig. Om du pratar med någon av motsatt kön kommer han att ställa dig tjugo frågor för att ta reda på varifrån du känner honom. Om du inte tar upp telefonen kommer du att frågas var du var, vad du gjorde, vem du pratade med etc.


10 Psykopat - varningstecken nummer tio

Paranoid kontrol genom övervakning 

Psykopater isolerar sina offer från andra människor. Men dem går också ett steg längre för att ha ännu mer kontroll.  Dem begränsar hennes intresser och aktiviteter så att hon bara är fokuserade på honom. Det finns förbjud att arbeta utanför hemmet. Han ville hålla henne i ett tillstånd av ekonomiskt och emotionellt beroende. Han jagade också sin fru överallt. Han ville ta reda på om hon träffade andra män. Förföljelse gör hon alltmer irriterad. ”Om hon vill göra något på egen hand insisterar han på att följa henne. På detta sätt kan han få dig att känna dig eländig under hela aktiviteten. På det här sättet vill han hindra dig från att ha dina egna intressen och har kul. Du bör bara ha dem intressen som han helt kan kontrollera. "


11 Psykopat - varningstecken nummer elva

Genera dig offentligt

Psykopater tenderar att göra sina partner små inte bara hemma utan också offentligt. Hans mål är att genera och isolera dig. De vill bygga ett psykologiskt (om inte fysiskt) fängelse kring sina ”primära mål”. De gör allt för att undergräva ditt självförtroende, minska din sällskap, begränsa dina intressen och radera all positiv mänsklig kontakt från dina liv. Därför kommer han att förolämpa dig offentligt och säga smärtsamma eller pinsamma saker om dig; privat och framför andra människor ... Om du stannar kvar med honom tillräckligt länge ler du snart artigt, säger inga ord och håller hans arm tätt när ni är i offentlig sammanhang. Målet är att förvandlar starka och stolta människor till dörrmattor.


12 Psykopat - varningstecken nummer tvol

Du kan aldrig tillfredsställa honom

Psykopater vill inte ha framgångsrika relationer. De vill uppnå dominans genom att förstöra sina partner; åtminstone psykologiskt och känslomässigt. I slutändan finns det ingenting du kan göra för att behaga en psykopat. Om en kvinna har bestämt sig för att gifta sig med psykopaten, kan hon inte längre tillfredsställa honom. Han höjer alltid ribban. Med denna process urholkar en psykopat sin partners självkänsla. Tills hon äntligen känner sig för osäker för att lämna förhållandet. Han övertygar kvinnan att hon aldrig är tillräckligt bra, ditt beteende uppfyller aldrig förväntningarna. Detta är ett annat sätt att förstöra din självkänsla och självförtroende. Efter månader av denna behandling börjar han säga hur lyckliga du kan vara att ha honom - någon som tolererar en som är så bristfällig och värdelös som du är. 


13 Psykopat - varningstecken nummer tretton

Totalt tillstånd. 

Psykopater känner sig berättigad att göra och att ha vad dem än vill. Lagar, moral och andras känslor räknas inte. 

"Han har den starka övertygelsen att han har den naturliga rätten att göra vad han vill.”

 "Om du inte följer hans önskemål eller krav, eller om du bryter mot hans självgjorda regler är han berättigad att straffa dig.


14 Psykopat - varningstecken nummer fjorton

Dina vänner och familj gillar inte honom.

I början av en relation tenderar psykopater att vara vänliga och charmiga (åtminstone ytligt). Men så fort dem har sitt offer i greppet, börjar dem att isolera dig från din ”hjälpmiljö.” Detta gör att familj och vänner börjar att avsky honom. "Du kommer att märka en förändring i din personlighet eller att du drå dig tillbaka. Han kommer då att säga att dem är svartsjuka på ert "speciella kärlek". Och sedan kommer han att använda deras protest och åsikt som ytterligare bevis på att dem är emot dig - inte emot honom


15 Psykopat - varningstecken nummer femton

Dåliga berättelser. 

Det sägs att den bästa indikatorn på framtida beteende är tidigare beteende. Lyckligtvis finns det undantag från denna princip. Vissa människor kan förbättra sin karaktär och beteende; genom ärlig och konsekvent ansträngning. 

Men en psykopat kan aldrig vara ett av dessa undantag. Du kan möjligtvis se hur han behandlade sin tidigare fru. Du kunde har märkt det!

Men intensiteten och uthålligheten hur han visar sitt intresse gjorde dig helt blind för varningssignalerna som dök upp i ert förhållande. 

Psykopater ser inget dåligt på deras skadliga beteende. De skryter till och med om det.


16 Psykopat - varningstecken nummer sexton

så kallade ”SERVITRIS-TESTET”.

Precis som människors tidigare beteende avslöjar mycket om framtida beteende, så berättar deras beteende gentemot andra mycket om hur du kommer att behandlas en dag. Någon som hanterar andra utan oro och moral kommer sannolikt att göra samma sak gentemot dig om han inte längre är intresserad av dig.

I "smekmånadfasen" i en relation behandlas du som en drottning. Under denna tid glömde dock psykopaten inte hur han i princip tänker om dig eller det andra könet. Servitriser, anställda eller andra neutrala människor behandlas dåligt.

Hur psykopaten behandlar någon beror på deras förmodade fördel för dem. Användbara människor behandlas (ytligt) bra. Människor utan fördel ignoreras eller misshandlas.

"Har du ett möte med en man som behandlar dig som en drottning och andra kvinnor som smuts - bara försvinner." Snart kommer du att bli smuts.


17 Psykopat - varningstecken nummer sjutton

Psykopatens olika ansiker och rykten.

Psykopater tenderar att ha ett gott och dåligt rykte samtidigt. I efterhand beskriver offren ofta dem ….som ett Janus-huvud med två helt olika ansikter eller som Jekyll-och-Hyde-personligheter (eftersom dem byter från trevligt till hotfullt). Hans kompisar ser bara en sida av honom, den mysiga som han ville visa. Men du eller din familjer ser en den hotfulla sida av hans personlighet. 

Människors som berätter om hans personlighet och beteende visar detsamma, dvs en grupp människor som berättar trevliga saker om honom och en grupp som varnar dig för dem allvarliga svårigheter som ska  kommer.

Håll alltid ett öga på hur din partner behandlar dig över tid och i olika situationer. Var särskilt uppmärksam på hur han svarar när du har olika åsikter och behov. Psykopater tål inte det. I ytlig kontakt med kompisar, kollegor och bekanta kan vissa psykopater upprätthålla charmens mask på lång sikt. Men hans verkliga personlighet kommer att dyka upp i intima relationer. Då är demkontrollerande, själviska och aggressiva.


18 Psykopat - varningstecken nummer årton

Du går så som på ägg.

Kvinnor berätter att de har tappat förtroende på grund av känslomässiga och fysiska övergrepp under förhållandet. Hon kände sig attraktiv, älskad och värdesatt i början av förhållandet. I slutändan kände de sig nere och skrämmas. Efter en tid i förhållandet med en psykopat känner du så som att gå på äggskal. Du är rädd att allt vad du gör eller säger kan utlösa hans känslomässiga tillbakadragande, fientlighet. ”Istället för att uppleva kärlekens värme och trygghet kommer du alltid att vara nervös. Du kommer att vara spänd när du pratar med andra (eftersom du säger möjligtvis något som du måste senare förklara för honom). Och du kommer att frukta offentligt att du kommer att träffa någon som du måste hälsa.


19 Psykopat - varningstecken nummer nitton

Dina känslor och åsikter ärvärdelösa

Hans djupa oskänslighet  härrör från hans absoluta själviskhet och oförmåga att respektera andra människor som "människor" med oberoende behov och önskningar. Du har snabbt känd att han inte bryr sig om dina känslor, dina behov och åsikter. Men de märker detta först efter den första fasen av förhållandet, där psykopaten berömmer allt de gör och säger. Han hatar kritik djupt och blir väldigt arg när du ifrågasätter hans beteende. ”Narcissister och psykopater smickrar andra bara för manipulation. Dem saknar äkta respekt för andra människor.


20 Psykopat - varningstecken nummer tjugo

De gör dig "galen".

Ibland gör psykopater bokstavligen sina partner galna: de ljuger tills du börjar tvivla på  din syn om verkligheten. De avskräcker dig och gör dig vrdelöst tills du tappar sitt självförtroende.

Han gör så mycket skada med sina handlingar så att du snart kommer att göra "galna" saker för att försvara dig själv ... du blir också paranoid - måste vara alltid uppmärksam på vad du bär och vad du säger ...

När du tänker på att du blir "galen" är det viktigt att du kommer ihåg följande: I en kampsituation finns det inget "normalt beteende". Ditt beteende kommer säkert att återgå till det normala när du har separerat från psykopaten.


Epilog

Vad visar dessa varningssignaler? De visar att psykopatiska förförare kan övertygande låtsas anständighet och kärlek i början av en relation. Det är därför de lyckas locka till sig så många potentiella partners. Men i intima förhållanden kan de inte hålla sin "mask för mental hälsa" länge. Om du är vaksam kommer du att märka varningstecknen tidigt i ditt förhållande till en psykopat, trots hans charm, romantiska ord och gester. De flesta har känt varningstecknen i förhållandet till exploaterande partners. Men de har undertryckt eller ignorerat dessa signaler. De föredrog att tro på sina romantiska fantasier snarare än att möta en oälskad verklighet.

Det svåraste är inte att märka varningssignalerna utan att ta dem på allvar.YOUTUBE/TED/SPOTIFY  FRÅN B1 -B50


podd B1 

stroke

https://soundcloud.com/vetenskaphalsa/stroke-nu-ska-uppfoljningen-bli-battre


TEXT OCH FILM B2

MINDFULNESS

https://www.snorkel.se/vad-gora/minska-din-stress/mindfulness/


Kännslor - FOTO (3 serier ) - på tyska - utan översättning - lätt att översätta själv

39 Traurigkeit
39 Traurigkeit
38 Beleidigtsein
38 Beleidigtsein
36 Wut
36 Wut
40 Schmerz
40 Schmerz
37 Interesse
37 Interesse
35 Angst
35 Angst
28 Wut
28 Wut
29 Interesse
29 Interesse
31 Trauer
31 Trauer
32 Schmerz
32 Schmerz
33 Helle Freude
33 Helle Freude
34 Zufriedenheit
34 Zufriedenheit
27 Angst
27 Angst
26 Zufriedenheit
26 Zufriedenheit
25 Freude
25 Freude
30 Beleiidigtsein
30 Beleiidigtsein
23 Trauer
23 Trauer
24 Schmerz
24 Schmerz
22 Trotz
22 Trotz
21 Neugier
21 Neugier
30 Beleiidigtsein
30 Beleiidigtsein
41 Helle Freude
41 Helle Freude
45 Interesse Neugier
45 Interesse Neugier
42 Zufriedenheit
42 Zufriedenheit
46 Beleidigtsein
46 Beleidigtsein
43 Schreck Angst
43 Schreck Angst
47 Traurigkkeit
47 Traurigkkeit
48 Schmerz
48 Schmerz
1 Helle Freude
1 Helle Freude
2 Zufriedenheit
2 Zufriedenheit
3 Angst
3 Angst
9 Helle Freude
9 Helle Freude
7.Traurigkeitjpeg
7.Traurigkeitjpeg
6 Beleidigtsein
6 Beleidigtsein
10 Zufriedenheit
10 Zufriedenheit
4 WUT
4 WUT
5 Neugier
5 Neugier
8 Schmerz
8 Schmerz
11 Angst
11 Angst
15 Traurigkeit
15 Traurigkeit
20 Wut
20 Wut
18 Zufriedenheit
18 Zufriedenheit
19 Schreck Angst
19 Schreck Angst
14 Beleidigtsein
14 Beleidigtsein
13 Neugier
13 Neugier
12 Wut
12 Wut

 KORTFORM: 

Vad kan du göra med det?
a. Gissa respektive känslor
b. Återskapa känslan (som en skådespelare) och känna hur den känns
c. Ta reda på skillnaderna mellan män och kvinnor eller mellan flickor och pojkar
d. Känner känslan som kan vara annorlunda hos kvinnliga eller manliga personer när du sätter dig själv i deras roll.
e. Hur känner jag mig när jag ser den här känslan hos någon annan?
f. Vad vill jag göra? eller vad ska jag göra?

när jag ser en sådan person?

En uppgift för ungdomar

Erkänna känslor

Kan du berätta för mig 5 känslor nu, südana som du redan har haft!

-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------------------
Om du vet några fler, också bra, skriv ner dem här.

_______________________________________________________________________________________


Och sedan försöker visa känslan, med kroppsspråket.

Så lär du dig mer exakt hur känslor ser ut på olika människor och åldersgrupper.  


MEN Varför gör vi detta? vi lär oss att förstå andra människor bättre så att man ser vad de tänker och deras deras önskemål.

Du kommer säkert att komma på något annat du kan använda kunskapen?


 • knappast någon bär sina känslor öppet för sig själv,
 • man vill dölja det eller
 • man täcker sitt dåliga humör för att inte förstöra en fest,
 • eller trots att man är rädd ger intrycket av att man är lugn och avslappnad.


Vad kan du nu fråga dig själv om fotona?
Vad är det för känsla, vad känner du igen?
Vilka andra känslor finns det ändå?
Varför känner personen så här? (Du kan inte säga säkert, men du kan gissa!) Detta hjälper dig att förstå en person bättre genom att tänka dig in i hen,.
Vad kunde den här personen ha upplevt för att se ut så här?
Vilken typ av tankar kunde hon ha?

När du vill förstå andras känslor
måste du känna till dina egna känslor
och förstå hur man hanterar de.


Åh vad är det att hantera de?

Så låt oss säga att du är arg! Hur känns det i kroppen? Känner du något?
Är det en snäv eller en obekväm känsla?
Vill du ändra det eller vill du behålla det?

Låt oss gå tillbaka till hur människor känner och hur du kan berätta


Vad observerar du?

Ansiktsuttryck - hur de grimasserar
Gester - som att vinka med händerna och flytta kroppen
Titta igen på fotona, du kan redan se vissa skillnader mellan människor.
och framför allt måste du
lyssna noggrant.


Vanligtvis känner man igen vad en person vill eller hur och varför den agerar, på ett visst sätt, men hur göt ma det?


Tänk på det!

Till exempel skulle någon kunna gråta och hoppa som om de var lyckliga. Vad tror du?
Nåväl, det är något fel där, tror du, men vad och varför?

Till exempel, om någon säger att de är helt lugna, kan en spänd ställning (styva händer, rak, spänd rygg) visa att detta inte är fallet.
Men om du inte kan se det så bra kan du ställa frågor.


Låt oss gör något annat - vi spelar nu ett spel - som en skådespelare.

Du gör en viss hållning och Mamman eller någon annan  gissar vad det är

 • Hur ser en person ut
 • som oroar sig
 • som är låst
 • som är upphetsad innan ett klasstest
 • som ljuger för mamman när hon får ett dåligt betyg
 • som inte vet vad hon vill
 • som skäms
 • som hälsar med ögonen
 • som vill visa att hon inte gillar något


Tänk nu på dina egna spel.

Ge spelet ett namn
Till exempel den stolta pojken, den arga moster, den fräcka pojken och så vidare
-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ---------------------------------------------

HA SÅ KUL