OM MIG - CV

Vem är jag?

Vad jag heter och hur jag ser ut, det har ni redan sett och läst på denna hemsida.

Men det återstår en hel del.

Jag vill gärna berätta litegrann, kanske ibland samma sak som i CVn men lite mer personligt.

Jag är född och uppvuxen i Ruhr-Område närmare bestämt i Dortmund, alltså i Tysklands centrum..

"Jobbet" som stora syster av tre syskon med två yngre bröder har präglat mitt liv. Ansvar är det som står i första raden.

I vår familj var det viktigaste att bry sig om andra människor, att känna hur dom mår, att hjälpa och att bistå så gott man kan.

Då kändes det helt naturligt att studera psykologi.


Jag började mina studier "Universität des Saarlandes" , ganska nära den franska gränsen. Jag är tacksam över allt  jag lärde mig där om människor och deras beteende. Jag kände mig på rätt plats.


Mitt yrkesliv började jag som huvudansvarig på en familjerådgivning. Där kom jag första gången i  mitt liv i kontakt med sexuellt våld i familjen. Det blev mitt stora intresse att forska inom detta område.


Efter 5 år bytte jag till en specialklinik för psykosomatiska och psykiska sjukdomar och här mötte jag "mitt tema" den andra gången. Många kvinnor och män pratade där första gången om sina smärtor i samband med sexuellt våld.


Det dröjde inte länge för än jag beslutade mig att forska vidare inom detta område. På universitetet i München fick jag chansen at forska inom detta område och till slut blev det en doktorsavhandling och en bok om män, som våldtagit små barn.


Sedan dess har jag arbetat i min egen mottagning i Bayern.


Tillbaka till mitt privata liv....... Inte jag heller blir förskonad av stora förändringar i livet.  Det fanns en tid när den enda möjligheten ett går vidare var en skilsmässa.  Och efter det träffade jag en Svensk man som bodde i Örnsköldsvik och 2009 flyttade jag till Sverige. Tyvärr måste jag väntar nästan 7 år att få min utbildning godkänd i Sverige av Socialstyrelsen.


Nu är jag tacksam att jag kan öppnar en Psykoterapeutisk Mottagning i Möjligheternas Hus, Bjästas.


Jag ser fram emot att träffa er alla.Ring gärna 070 369 75 99 om du vill veta mer om mina metoder och mitt sätt att behandla.


Välkommen

Ingeborg


CVn finns nedanför kontaktformulär.Anmälning

Skriv tidpunkt när du vill att jag ringer dig tillbaka

 
 
 
 

CV
2015

Legitimation som psykolog och psykoterapeut i Sverige


1983-2009

Utövning av psykoterapi med legitimation som psykologisk psykoterapeut inom de tyska hälsovårdsystemet


Mottagning för psykologisk rådgivning och psykoterapi” i Memmigen med anställda och praktikanter.


Psykoterapi med patienter i alla åldrar och nästan alla diagnoser klassificerade enligt ICD 10 F. Jag är specialiserad på sexuellt utnyttjande män, och sexuellt utnyttjade kvinnor samt våld mot kvinnor och barn. Vanligaste diagnoser har varit depressioner, ångest- och panikstörningar, personlighetsstörningar (borderline personality disorder) och traumatiserade personer med posttraumatiska belastningsstörningar.


Psykoterapi, rådgivning, handledning, utbildning i samtalsterapie och andra behandlingsmetoder för psykoterapeuter, socialpedagoger och sjuksköterskor i olika områden som psykiatriska kliniker, barnhem, beroendehem, kvinnskyddsshem samt supervision och coaching.


Gruppledare

Gesellschaft für wissenschaftliche Gesprächspsychotherapie

Sällskap för vetenskapligt samtalsterapi,  (GwG) i Köln


Arbetsgruppledare i terapiorganisation GwG för utveckling och förbättring av terapimetoder inom vetenskaplig samtalsterapi, som förbättrar patienternas sjukdomstillstånd gällande trauma och andra svåra personlighetsstörningar.

Utveckling och värdering av utbildningsregler och examina.


1979 till 1983

VD i

”Der WEG” e.V. i Memmingen

Organisation för rehabilitering av ungdomar (16-21) inom ”DEUTSCHE JUGENDHILFE”


Rehabilitering, psykoterapi, samtals och arbetsterapi med ungdomar med dissociala problem framförallt våld, rastlöshet, borderline personlighetsstörningar och integrationsproblem pga uppväxt utanför Europa.

Coaching av medarbetare (socialpedagoger och terapeuter) som sköter om ungdomar i familjehems boendemiljö.

Föredrag och vidareutbildning av personalen.

Huvudsakligen utvecklade jag in samband med medarbetare strategier för behandlingen.


Exempel inom

- Psykoterapi i kriminalvården för att behandla män med missbruksbeteende,

- våldtäck och mord.

- Supervison av medarbetare i rådgivningsorganisationer och kommuner

- Supervision och rådgivning till medarbetare i "Frauenhaus e.V. Memmingen"

- Supervision och rådgivning till medarbetare i familjehem, sjuksköterskor, läkare och medicinskt personal

- Autogen träning, kurser i folkbildningsföreningar

- Coaching av företagare i mindre företag1973 TILL 1979

Psykolog och psykoterapeut på ett sjukhus för psykosomatiska och psykiatriska sjukdomer  - ”Klinik för psykosomatische Medizin Grönenbach”


Anställd i ledande funktion (Vice VD), funktion som överläkare.


Klinikens terapikoncept baserade sig på modellen av terapeutiskt gemenskap efter Lewis Yablonski (Therapeutic Community)

Psykoterapeutisk behandling av patienter med psykiska sjukdomar (klassificering enligt ICD 10), bl.a. beroendesyndrom, affektiva störningar, neurotiska störningar, belastnings- och somatoforma störningar, personlighets- och beteendestörningar. Utveckling av nya behandlingar av borderline personlighetsstörningar.


 


1968 till 1973

Psykolog i en familjerådgivning, en statlig organisation för barn och ungdomar och deras föräldrar -Erziehungsberatungsstelle i Homburg


VD, ledande funktion med 5 medarbetare (psykologer, läkare, socialpedagoger) Psykologisk behandling och diagnos av barn (lekterapi, psykodrama), av ungdomar (beteendeterapi, socialterapi) som i huvudsak hade beteendestörningar, skolproblem och familjeproblem. Det fanns också affektiva störningar, personlighets- och beteendestörningar.

Handledning av medarbetare och deras supervision.
Utbildning


1966 till 1973

Universitetsstudier på Universität des Saarlandes, Saarbrücken, Tyskland


Diplom-Slutexamen - Akademiska titel Diplom Psychologe


Förberedande examen för diplom i psykologi: allmän psykologi, utvecklingspsykologi, personlighetspsykologi, psykologiska metoder och statistik, allmän biologi och fysiologi

Slutexamen: psykologisk diagnostik, tillämpad psykologi, pedagogisk psykologi, djuppsykologi, social- och kulturpsykologi, allmän psykopatologi


Universitetsstudier på Ludwig-Maximilian-Universität, München, Tyskland


Rigorosum - Doktorgrad: Filosofie doktor (Dr. fil)


Ämnen: Socialpsykologi, pedagogik, sociologi

Doktorsavhandlingen ”Gelogene Liebe” (Titeln betyder ungefär ”Lögnaktig kärlek”) Avhandlingen handlar om sexuellt utnyttjande män och deras sätt att leva, tänka och tala om sexuellt missbruk och hur de anvander samhällelig diskurs om ämnet.Ytterligare utbildningar inom psykoterapi


1. Auktoriserad samtalsterapeut (1977)

2. Legitimation att undervisa psykologer i samtalsterapi (1979)

3. Supervisor (1983-199)

4. Befogenhet att utöva medicinsk djupgående psykoterapi (Legitimation som psykologisk psykoterapeut)

5. Autogen träning

6. Beteendeterapi

7. Psykodrama för vuxna och barn

8. Tranceterapi och klinisk hypnos efter Milton Erickson

9. Transaktionsanalys

10.Traumaterapi, i form av ”Eye Movement Desensitization and Reprocessing” av Francine Shapiro egen erfarenhet inom traumabehandling

11. Hypnos efter Milton Erikson